Bæredygtig intensiv kvægproduktion

Bæredygtig intensiv kvægproduktion - SEGES Projektsitet

Projektets formål er at opbygge og formidle ny viden til landmændene omkring bæredygtig og ressourceeffektiv kvægproduktion, der mindsker belastningen af det omgivende miljø. Dette vil ske gennem et fokus på at minimere foderets indhold af protein og fosfor ved at sikre, at den nyeste viden om moderne teknologi kan tages i anvendelse samt et højere vidensniveau omkring tilpasning og udnyttelse af de eksisterende miljømæssige rammer for kvægproduktion.

Dias af N.I. Nielsen & M. Åkerlind
Stor set alle malkekøer får græsmarksprodukter og de fleste får ligeledes majsensilage. Derimod er roer og anden helsæd sjældne fodermidler.
Når mælkeydelsen stiger, stiger mængden af næringsstoffer, køerne udskiller. Det betyder større krav til harmoniareal til den stigende husdyrgødningsmængde.
I øjeblikket stiger mælkeydelsen og dermed også mængden af næringsstoffer, som køerne udskiller. Det stiller større krav til harmoniareal.
Den lave mælkepris gør SEGES-konsulenter forbeholdne over for dels at øge mængden af kraftfoder og fedt i foderblandingen, dels at gå fra to til tre malkninger for at øge ydelsen.
Effektiviteten i mælkeproduktionen har stor betydning for størrelsen af det klimaaftryk et kg mælk afsætter. Derimod betyder de årlige ændringer i foderrationens sammensætning mindre.
Efter mange års markant fald i fosforniveauet i malkekøernes foderration, sker der nu en stigning. En analyse viser imidlertid, at det skyldes tilfældige udsving grundet ændret valg af tilskudsfoder.
Malkekøernes næringsstofudskillelse er beregnet på en ny måde, med udgangspunkt i data fra praksis. Den nye beregningsmetode har ikke ændret niveauet for Normtallene
Efter mange års fald i fosforniveauet i malkekøernes foderration, sker der nu en stigning. Det harmonerer ikke med kvægbrugets strategi.

© 2021 - SEGES Projektsitet